Palo Luka a declarat în cadrul unui briefing susținut în orașul de reședință al companiei, Bratislava (Slovacia), că oamenii reprezintă „cea mai slabă verigă” în privința protecției împotriva grupurilor tot mai numeroase de hackeri.
„Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității. Tehnologia s-a schimbat în bine, dar în final tot oamenii sunt păcăliți”, a declarat Palo Luka. El a explicat că breșele de securitate IT vor exista întotdeauna și singura modalitate sigură de protecție este „scoaterea oamenilor din ecuație”.
Luka a vorbit despre importanța educației, folosind exemplu jocului înșelător de tipul „alba-neagra”. La începutul secolului XX, escrocii jucau „alba-neagra” pe străzi – o minge era introdusă în unul din trei pahare și oamenii erau rugați să parieze pe cel care ascundea mingea.
Cei care puneau la cale trucul puteau controla „rezultatul” și îi escrocau pe oameni. „Oamenii au pierdut mulți bani. Era o înșelătorie de care trebuiau să se ferească și escrocii dispăreau rapid, pentru a găsi alte modalități de furt”, a povestit Luka.
Educația a jucat un rol esențial și oamenii s-au lăsat păcăliți tot mai rar, scrie theinquirer.net. „Putem compara intruziunile cibernetice și cu un furt de mașină. Hoții le aleg pe cele mai vulnerabile, care nu prezintă un risc ridicat și le sparg ușor”, a mai explicat Luka.
Potrivit lui Luka, unul din cele mai periculoase atacuri este cel de la Sony Pictures, care a dovedit că infractorii au lucrat din greu pentru a „sparge” site-urile studioului de filme. Hackerii cred că utilizatorii „nu sunt afectați” de activitățile lor și își desfășoară activitatea în tihnă.